Collectioneren: Samenwerking & Innovatie
Hoe komt de collectie in de toekomst het beste bij het publiek terecht? Hoe zorg je dat programma en collectie samenkomen? Met welke collega’s of mensen in het veld kun je hiervoor samenwerken?
Tijdens Collectioneren: Samenwerking & Innovatie stimuleren we je om nieuwe paden te bewandelen en innovatief te denken met als doel de collectie zo optimaal mogelijk te gebruiken.
De Design Thinking-methode vormt de basis van deze opleiding. Deze methodiek helpt je om te onderzoeken wat wel of niet werkt, en hoe je anderen het beste kunt meenemen in je ideeën. Hiermee is de cursus zeer praktisch van opzet. Je gaat actief samenwerkingen opzoeken, prototypes ontwikkelen en deze testen en verbeteren.
Voorheen werd deze opleiding 'Module 3' genoemd. Deze gaat nu verder onder een vernieuwde titel.
Programma
In vier bijeenkomsten en één online bijeenkomst gaan we in op urgente en actuele vraagstukken rondom de bibliotheek van de toekomst. Verschillende gastsprekers zullen vanuit hun eigen praktijkervaring hun kennis en ervaringen delen. We gaan bij een aantal bibliotheken langs om inspiratie op te doen.
- Onlinebijeenkomst: Kennismaking en introductie online leeromgeving
- Bijeenkomst 1: Introductie in Design Thinking
- Bijeenkomst 2: De bibliotheek als third place & space
- Bijeenkomst 3: Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
- Bijeenkomst 4: De toekomst van collectie
Tijdsinvestering
Tijdens deze cursus moet je flink aan de slag. Je gaat een verbeteridee bedenken en stapsgewijs uitvoeren. Al doende kom je tot een goedwerkend prototype in je eigen bibliotheek. We hebben gemerkt dat dit best wel wat tijd en energie kost. Daarnaast zijn er nog algemene opdrachten en achtergrondinformatie die je tot je moet nemen. Houd rekening met 20-30 uur tijd naast de fysieke bijeenkomsten.
We raden je aan om deze tijd vooraf goed in te plannen in je agenda en indien nodig met je leidinggevende te bespreken.
Opdrachten
Je maakt elke bijeenkomst deelopdrachten, en werkt zo stapsgewijs toe naar de eindopdracht.
In samenwerking met collega’s en/of externe samenwerkingspartners bedenk je een initiatief of innovatie, in lijn met de missie en visie van je organisatie. Tijdens deze cursus onderzoek je op iteratieve wijze de vruchtbaarheid van je idee en de vorm die daar het beste bij past.
Data voorjaar 2025
De locaties worden op een later moment bekendgemaakt.
- Online kennismaking: donderdag 6 februari 10:00 uur - 110:00 uur
- Bijeenkomst 1: donderdag 6 maart 10:00 – 17:00 uur
- Bijeenkomst 2: donderdag 17 april 10:00 – 17:00 uur
- Bijeenkomst 3: donderdag 22 mei 10:00 – 17:00 uur
- Bijeenkomst 4: donderdag 26 juni 10:00 – 17:00 uur
Alle data zijn altijd onder voorbehoud.
Kosten Samenwerking & Innovatie 2025
- 1.650,- euro ex btw, gehele cursus, inclusief lunch & koffie en thee.
David Rozema hoofddocent module 3 en collectieadviseur voor Probiblio, de provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken van Noord- en Zuid-Holland. Hiervoor werkte hij als collectiespecialist voor Bibliotheek Waterland. David is lid van de Koersgroep Collectie, die voortkomt uit de netwerkagenda. Ook maakt hij deel uit van het Kernteam voor de Bibliotheek op School voortgezet onderwijs. Zijn missie is om de ‘collectiespecialist van de toekomst’ binnen en buiten de bibliotheek op te leiden. David is actief als blogger, onder meer over controversiële boeken of gesaneerde boeken.
Marjolein Hordijk is sinds 2009 werkzaam in de bibliotheekbranche. Ze is literair en cultureel programmamaker geweest van het innovatieve soort, bij Bibliotheek Gelderland Zuid. Het liefst maakt ze creatieve programma's waarbij verschillende disciplines samenkomen. In het verleden werkte ze veel voor en met tieners en enkele van haar projecten zijn inmiddels landelijke successen geworden. Ze wordt gelukkig van jongeren die boeken vinden die bij hen passen of van talentvolle jonge schrijvers. Ze heeft veel ervaring op het snijvlak van collectie en programmering.
Opleidingsvoorwaarden
Om te slagen voor Collectioneren: Samenwerking & Innovatie zijn de volgende punten van belang:
- Wanneer je alle opdrachten hebt ingeleverd en maximaal 1 bijeenkomst hebt gemist, dan krijg je een certificaat van deelname.
- We zetten dit certificaat van deelname om in een certificaat van slagen, wanneer je op tenminste 80% van de huiswerkopdrachten een voldoende haalt.
De eindbeoordeling komt daar nog los bij, en is verplicht om met een voldoende af te ronden.
Heb je vragen over Collectioneren: Samenwerking & Innovatie? Mail dan naar opleidingen@nbdbiblion.nl