5 tips voor leesbevordering en leesplezier
Want lezen begint met de juiste match
We zijn op de hoogte van de problemen bij een grote landelijke internetprovider. Dit kan ertoe leiden dat je moeite hebt met het verzenden van e-mails naar ons. In dat geval raden we aan om telefonisch contact op te nemen.
Bestellingen via onze webshop worden echter zonder problemen ontvangen en correct verwerkt.
Het aantal leerlingen dat op een goed niveau kan lezen, daalt. NBD Biblion helpt scholen met leesbevordering en leesplezier; met het starten van een schoolbibliotheek en inspirerende verwerkingsopdrachten. Een mooie start om de leesmotivatie en het leesniveau weer te verhogen. We geven graag wat tips.
Tip 1: bied passende leesboeken aan voor iedereen
Kijk bij het uitkiezen van boeken goed naar leeftijd, geslacht, anderstaligen, interesses, et cetera. Door iedereen op haar of zijn niveau én interesses een passend boek te geven, houd je het leuk voor de kinderen om te blijven lezen.
Tip 2: blijf je collectie vernieuwen
Vul je collectie aan met de nieuwste boeken en boeken over actuele onderwerpen om lezen interessant te houden. NBD Biblion of een leesconsulent van De Bibliotheek op School kan je hierbij helpen. Extra tip: hier kun je subsidies voor gebruiken die vanuit de overheid beschikbaar zijn gesteld.
Tip 3: lees dagelijks voor uit boeken met actuele thema’s
Voorlezen is een eerste stap om te laten zien hoe spannend of interessant het kan zijn om te lezen. En door voor, tijdens of na het lezen te praten over deze boeken stimuleer je de taal- en leesontwikkeling. Maak gebruik van handige themalijsten om boeken uit actuele thema’s te leren kennen, bijvoorbeeld Mediawijsheid of Gi-Ga-Groen.
Tip 4: zet digitale vaardigheden in
Digitale vaardigheden helpen om leesbevordering op een vernieuwende manier te stimuleren. Met opdrachten van Skillsdojo zoals ‘bouw een app van je favoriete boek’, ‘maak een animatiefilm’ of ‘echt of fake’ maak je taalvaardigheid én lezen leuk. Deze opdrachten kun je op een natuurlijke wijze combineren met digitale vaardigheden.
Tip 5: leer kinderen zelf zoeken naar een passend boek
Met de online bibliotheeksoftware Aura Junior kunnen kinderen zelf op ontdekkingstocht gaan in de online catalogus van jouw school. Door een eigen zoektocht in te zetten, kiezen kinderen op meerdere criteria een boek. Zo vinden ze gemakkelijker boeken die aansluiten op hun interesses, leeftijd en niveau.