Landelijke storing

We zijn op de hoogte van de problemen bij een grote landelijke internetprovider. Dit kan ertoe leiden dat je moeite hebt met het verzenden van e-mails naar ons. In dat geval raden we aan om telefonisch contact op te nemen.

Bestellingen via onze webshop worden echter zonder problemen ontvangen en correct verwerkt.

Automatisch metadateren

NBD Biblion stuurt bibliotheken wekelijks aanschafinformatie over nieuwe boeken, luisterboeken, games en dvd’s toe. Jaarlijks selecteren we zo’n 15.000 titels uit het totale aanbod van ruim 30.000 titels. We hebben goed nieuws met betrekking tot de aanschafinformatie. 

 

Metadateren NBDB
Automatisch metadateren boeken

Nieuwe titels binnenkort sneller beschikbaar  

Bibliotheken willen hun leden zo snel mogelijk bedienen. Daar dragen we graag aan bij door nieuwe titels en recente herdrukken vanaf april gemiddeld al twee weken na verschijnen aan te bieden, in plaats van zes weken. Door deze versnelling krijg je veel eerder volledig beschreven titels om uit te kiezen voor je collectie. 

 

Mogelijk gemaakt door slimme software  

Tot nu toe was het proces van metadateren van titels het werk van bibliografen en redacteuren. Na drie jaar ontwikkelen, evalueren en perfectioneren, hebben we de werkwijze met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen automatiseren. Een nieuwe titel wordt door de computer volledig digitaal gelezen en slimme software kent met hoge precisie alle metadata toe en maakt hiervan een korte inhoudelijke tekst.   Deze tekst wordt altijd nog (door een mens) gecontroleerd.  Waar we voorheen vooral tijd kwijt waren aan de productie van de metadata, kunnen we ons nu meer concentreren op de kwaliteit van de data. Al met al is de doorlooptijd hierdoor een stuk korter geworden. Meer details over automatisch metadateren vind je in deze infographic

Automatisch metadateren software
Aanschafinformatie metadateren

Aanschafinformatie nieuwe stijl

We hebben deze verandering ook aangegrepen om de aanschafinformatie zelf onder de loep te nemen. Bibliotheken gebruiken deze aanschafinformatie om te bepalen welke boeken ze selecteren voor hun collectie. Samen met een groep collectioneurs uit verschillende bibliotheken hebben we onderzocht hoe je sneller de meest geschikte titels kan selecteren uit ons weekaanbod. Op basis daarvan hebben we de aanschafinformatie vooral compacter gemaakt. Ook presenteren we de informatie nu overzichtelijker zodat je alle essentiële informatie in één oogopslag kan overzien. De keuze uit alle titels voor de bibliotheekcollectie wordt zo makkelijker en sneller. 

Vragen of feedback?  

Wij hebben er vertrouwen in dat dit een grote stap vooruit is en zijn heel benieuwd naar je reactie. Heb je vragen of suggesties? Je kunt ons per e-mail bereiken via info@nbdbiblion.nl of telefonisch op (079) 3440 344. Of bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Wat betekent de introductie van automatisch metadateren voor de kwaliteit van de metadata?  

We hebben de resultaten zorgvuldig vergeleken met de historische data van NBD Biblion en de kwaliteit van de metadata nieuwe stijl uitgebreid getest met klanten. De resultaten hiervan waren goed. Daarnaast blijft NBD Biblion eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de metadata en controleren wij deze regelmatig   

Wat ga ik merken van de introductie van automatisch metadateren?  

De metadata van nieuw verschenen titels zal eerder naar de bibliotheken gestuurd worden, naar verwachting binnen twee weken na verschijning van een titel. De aanschafinformatie ziet er anders uit, maar alle elementen om een goede selectie voor de collectie te maken zijn aanwezig.   

Verandert de aanschafinformatie?  

Ja, deze verandert. De tekst van de aanschafinformatie wordt korter, we richten ons vooral op de onderdelen uit de tekst die de collectioneurs gebruiken voor het selecteren van hun titels. We hebben hierover uitgebreid met de bibliotheken  gecommuniceerd.   

Wat betekenen de schuifjes op de aanschafinformatie?  

We hebben schuifjes toegevoegd aan de aanschafinformatie zodat je meteen kunt zien waar een boek geplaatst kan worden in het spectrum van titels die de afgelopen jaren zijn verschenen.

Hoe borgen jullie de kwaliteit van de metadata?  

Bij Bookarang werken mensen die getraind zijn in de regels en richtlijnen van NBD Biblion. Zij hebben de machine getraind en controleren de kwaliteit van de metadata. Daarnaast controleert NBD Biblion de metadata regelmatig. De input wordt door Bookarang verwerkt om de werking van de machine nog verder te optimaliseren.   

Kunnen jullie nieuwe trends in de markt nog volgen?  

Ja, doordat we een groot deel van het handmatige werk hebben geautomatiseerd ontstaat er juist ruimt om te kijken naar de kwaliteit van de metadata en trends in de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de discussie rondom het trefwoord Anders zijn/ Jezelf zijn.   

Wat gebeurt er met de mensen van het team?   

Bij automatisch metadateren hoort een nieuwe manier van werken. Hierdoor verdwijnen bestaande werkzaamheden en komen er nieuwe werkzaamheden voor in de plaats. Dit heeft tot gevolg dat een aantal mensen van het team NBD Biblion zal gaan verlaten.  

Kan ik nog terecht met opmerkingen en vragen?   

Ja, we staan altijd open voor feedback op de metadata die we produceren. Voor feedback en vragen kunnen jullie ons bereiken via info@nbdbiblion.nl of telefonisch op (079) 3440 344.

Wat gebeurt er met de recensenten?   

Omdat de productie van de metadata en recensies vanaf nu grotendeels door slimme software wordt gedaan, gaan we afscheid nemen van een groot deel van de recensenten. Voor de buitenlandse titels en een aantal specifieke non-fictie thema’s blijven we wel gebruik maken van recensenten. 

Worden alle titels en genres op de nieuwe manier gemetadateerd?   

Nee, ons aanbod aan buitenlandse titels en een aantal titels die we nog niet digitaal kunnen aanbieden zoals bijvoorbeeld grote kunstboeken en boeken met dikke kartonnen pagina’s zullen voorlopig nog door mensen van metadata worden voorzien. Jullie ontvangen de metadata en de aanschafinformatie van deze titels gewoon via de reguliere weg.

Blijft de NPO-score gehandhaafd?

Het antwoord is ja. Deze score wordt gemaakt door OCLC. De elementen op basis waarvan de score wordt bepaald blijven gehandhaafd.

Komt in de teksten bij jeugdboeken te staan of deze geschikt zijn voor voorlezen, inclusief geschikte leeftijd?

Ja dit blijft.

Hoe komen thema’s rondom diversiteit terug in de teksten? Hoe wordt recht gedaan aan gevoeligheden bij sommige scholen van religieuze signatuur?

We houden rekening met de gevoeligheden voor sommige scholen en daar waar het boek over diversiteit gaat nemen we dit op. We geven nog niet aan of een boek in een diverse collectie past, dit zouden we op termijn kunnen gaan doen.

Wordt het taalgebruik bij jeugdboeken duidelijk besproken?

Ja

De ‘schuifjes’ bij de aanschafinformatie zijn een interessante toevoeging. Gaan deze ook landen in de catalogi? Is hier een gesprek over gaande met leveranciers hiervan?

De schuifjes landen nog niet, we willen wel kijken hoe we dit zo snel mogelijk kunnen regelen.

Blijven aanduidingen Makkelijk Lezen en Waargebeurd gehandhaafd?

Ja

Komen er verwijzingen naar eerdere recensies, in het geval een boek onderdeel is van een serie of herdruk is?

Deze blijven gehandhaafd, of in de tekst van de AI of in het bibliotheekadvies.

Jullie schrijven dat voor sommige non-fictie boeken de menselijke recensent voorlopig gehandhaafd blijft. Om welke rubrieken gaat dit?

Dat moeten we nog definitief bepalen, maar denk bijvoorbeeld aan boeken over ingewikkelde filosofische en/of theologische thema’s of zeer vakinhoudelijke boeken rondom natuurkunde.

 

Metadateren feedback