Incompany Cursus Collectioneren Gelderland

NBD Biblion organiseert in samenwerking met Rijnbrink een verkorte versie van de Basiscursus Collectioneren, speciaal voor bibliotheken in Gelderland. 
Met deze ‘Basiscursus Collectioneren’ leer je alles dat je moet weten als collectioneur. In vier bijeenkomsten ga je aan de slag met het opstellen van een basisversie van een collectieplan- en profiel voor (een vestiging van) je eigen bibliotheek. Je leert alles over de stakeholders in het veld, het medialandschap, processen en systemen, aanschafmogelijkheden en saneren. 
We staan in deze cursus in het bijzonder stil bij wat er voor de bibliotheken in Gelderland verandert vanaf januari, wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Selectie Service. 

Wanneer je in het verleden Module 1 al hebt gevolgd, kun je instromen bij de laatste twee bijeenkomsten om overlap te voorkomen. 
 
Wanneer je (ook) Module 2 al eens in het verleden hebt gevolgd, kun je ook bij de laatste twee bijeenkomsten instromen. Let er wel op dat er een klein stukje herhaling voor je tussen zal zitten. We zullen bij V-Smart volledig inzoomen op het Gelderse systeem en hoe je de benodigde informatie daar uithaalt, waardoor de twee laatste bijeenkomsten nog wel een mooie toevoeging kunnen zijn op jouw al opgedane kennis uit de eerdere Module 2. 

Aanmelden Cursus 

Plaats & data

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden in verschillende bibliotheken in Gelderland. Deze locaties worden op een later moment bekendgemaakt.

  • Online informatiesessie: maandag 2 september vanaf 09:00 uur 
    • Deze online informatiesessie is een toelichting op wat er vanaf het nieuwe jaar verandert voor collectiespecialisten in Gelderland. De overstap naar de selectieservice wordt hierin toegelicht, en ook wordt er verder ingegaan op voor wie deze incompany opleiding geschikt is. 
  • Online kennismaking: donderdag 3 oktober van 10:00 – 11:00 uur
  • Bijeenkomst 1: maandag 14 oktober van 09:30 tot 17:00 uur
  • Bijeenkomst 2: donderdag 14 november van 09:30 tot 17:00 uur
  • Bijeenkomst 3: donderdag 9 januari van 09:30 tot 17:00 uur
  • Bijeenkomst 4: donderdag 13 februari van 09:30 tot 17:00 uur
bibliot

 

Profiel deelnemer cursus

Hiernaast vind je een aantal belangrijke aandachtspunten voor deelnemers van de opleiding. Het onderstaande profiel geeft richting aan wie geschikt is om deze opleiding te volgen. Alle genoemde elementen komen aan in bod in aan de opleiding, dus het is geen vereiste dat de je als deelnemer al deze onderdelen al beheerst, maar het is wel belangrijk dat de deelnemer de potentie heeft om deze competenties op te doen.  

Masterclass Collectioneren
  • Medewerker heeft minimaal HBO denkniveau
  • Medewerker werkt op het gebied van collectie of gaat dit doen
  • Medewerker kan data uit het systeem (V-Smart/V-Insight/V-EyeQ) halen (bijv. bezit en uitleencijfers)
  • Medewerker kan data analyseren en interpreteren (bijv. uitleencijfers koppelen aan mosaic-gegevens)
  • Medewerker kan data omzetten in strategisch collectiebeleid en andersom (bijv. we zien een stijging in uitleningen in Engelstalige D-boeken. Wij willen nog meer jongeren in de bibliotheek. Dat betekent voor de collectie dat we meer Engelstalige D-boeken moeten aanschaffen en deze zichtbaar in de bibliotheek moeten neerzetten.)
  • Medewerker kan strategisch collectiebeleid vertalen naar aanschafaanwijzingen (bijv. we willen een gezinsgerichte aanpak en beginnen bij de jongste jeugd. Dat betekent voor het collectieprofiel dat we voor NBD Biblion moeten invullen dat we meer budget inzetten op AP-boeken).
  • Medewerker voert voor het opstellen en uitvoeren van beleid gesprekken met collega’s van diverse afdelingen (bijv. programmamakers, educatie, etc.)

Tijdsinvestering

Behalve de tijdsinvestering van de fysieke bijeenkomsten, is het belangrijk dat je genoeg ruimte vrijmaakt om je voor te bereiden en huiswerkopdrachten te maken. We raden je aan om deze tijd vooraf goed in te plannen in je agenda en indien nodig met je leidinggevende te bespreken. Een indicatie voor de tijdsinvestering is circa 15-30 uur voor alle huiswerkopdrachten en de grotere eindopdrachten. Onze ervaring is dat de tijdsinvestering sterk per deelnemer verschilt.

Kosten opleiding

De kosten voor de opleiding zullen tussen de 700 – 1200 euro per deelnemer komen te liggen voor alle bijeenkomsten. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen, en de kosten op de verschillende locaties. Hoe meer aanmeldingen, hoe goedkoper het per deelnemer zal worden. Voor de deelnemers die alleen de laatste twee bijeenkomsten volgen, zullen de kosten uiteraard ook gehalveerd worden.

Toegang en rechten systemen

Het is belangrijk dat je toegang hebt tot de systemen die in jouw bibliotheek gebruikt worden, om analyses te kunnen maken (Wise, V-smart of anders).  

Docenten

Anne van den Dool docent bij opleiding Collectioneren

Anne van den Dool is cultureel communicatieprofessional, auteur en collectieadviseur. Zij was betrokken bij collectietrajecten van onder meer de OBA, de Bibliotheek Utrecht, BiblioPlus en Fers.

Bert Fleer docent opleiding Collectioneren

Bert Fleer is gedurende 42 jaar werkzaam geweest in het bibliotheekwerk in Fryslân en Flevoland in 15 verschillende functies (van assistent bibliothecaris op de bibliobus tot directeur bestuurder van bibliotheekorganisaties). Al een paar jaar met pensioen maar als ZZP-er nog steeds actief in het bibliotheekwerk met name op het gebied van collectionering. 

Rommie Eisma docent opleiding Collectioneren

Rommie EismaAdviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink
Rommie werkt al ruim 40 jaar in het bibliotheekveld, van bibliothecaris in de front-office tot en met bibliotheekdirecteur. De laatste jaren heeft ze zich meer toegespitst op het collectiebeleid en advisering hierover richting bibliotheken. Daarnaast coördineert ze de teams centraal collectioneren die in de provincie Gelderland en Overijssel de wekelijkse aanschaf voor verschillende bibliotheken verzorgen. 

Daphne ten Siethof docent opleiding Collectioneren

Daphne ten Siethof Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink
Daphne houdt zich in haar functie vooral bezig met collectie. Dat varieert van het meedenken over het thema meertaligheid of BookTok, tot het opzetten van een webshop om processen te vereenvoudigen en producten beter te ontsluiten. Ook houdt ze zich graag bezig met innovatie en nieuwe ontwikkelingen. Ze begeleidt bijvoorbeeld binnen Rijnbrink innovatietrajecten om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen.

Gastcolleges van diverse experts binnen de branche.

Voorwaarden opleiding 

Om te slagen voor de Basiscursus Collectioneren zijn de volgende punten van belang: 

  1. Alle opdrachten moeten op tijd worden ingeleverd en op tenminste 80% van de huiswerkopdrachten moet een voldoende worden gescoord.  
    De opdrachten 'Collectieplan' en 'Aanschaf & Saneren' komen daar nog los bij, en zijn verplicht om met een voldoende af te ronden. Voor deze twee opdrachten hanteren we eenmaal een herkansing.  
  2. Er mag maximaal 1 bijeenkomst worden gemist (vanwege bijvoorbeeld ziekte of een andere reden). 
    De opdrachten van de gemiste bijeenkomst moeten wél ingeleverd worden. 
    Geef graag tijdig aan wanneer je niet aanwezig kunt zijn. 
  3. Deelnemers die de cursus succesvol afronden, krijgen een certificaat per post toegestuurd. 

Heb je vragen over de Basiscursus Collectioneren? Mail dan naar opleidingen@nbdbiblion.nl