Genomineerden NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar bekend

Jeugdspecialist van het Jaar


ZOETERMEER – De drie genomineerden voor de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar zijn bekend. Zij werden deze week in de bibliotheek verrast door Merel Kuitert, de winnares van 2023. Een jeugdspecialist levert een hele belangrijke bijdrage aan het leesplezier van jongeren binnen en buiten de bibliotheek. Op 31 oktober wordt de felbegeerde titel uitgereikt tijdens Bibliotheekplaza in Amare in Den Haag.

De genomineerden van dit jaar zijn:
 
•    Dominique Janssen, Leesmediaconsulent Voortgezet Onderwijs Bibliotheek Midden-Brabant
“Persoonlijk leesadvies is ontzettend belangrijk. Ik steek het altijd zo in als: ‘Vertel me wie je bent, en ik ga voor jou op zoek!’’
 
•    Jacqueline Terwijn, Educatiespecialist Bibliotheek West-Achterhoek
“Als ik dingen heb opgezet en dit blijkt succesvol én collega’s worden er blij van, dan word ik daar natuurlijk ook heel blij van.”
 
•    Claudia Groen, Senior Leesconsulent Bibliotheek Rotterdam
“Het Instagramaccount vind ik te leuk. We tippen nieuwe boeken en helpen ondersteuners meteen met een eventuele verwerkingsles!”
 
De jeugdspecialisten zijn aangedragen door collega’s en geselecteerd door een professionele vakjury  bestaande uit Esther Laan (Product Owner  Jeugd, NBD Biblion) Merel Kuitert (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023, Jeugdbibliothecaris Noord-Oost Brabantse Bibliotheken) en Michelle Smit (Adviseur Educatie ProBiblio).  
 
Onschatbare waarde
Bij bibliotheken zijn jeugdspecialisten van onschatbare waarde als het gaat om het stimuleren van leesplezier onder jongeren. De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar én weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. De winnaar neemt naast de titel een geldprijs van €1000,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

De uitreiking van de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van Nederland vindt plaats tijdens Bibliotheekplaza 2024, op 31 oktober in Amare in Den Haag. 

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, CPNB en Bibliotheekblad. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Voor de uitreikingen wordt samengewerkt met Probiblio. 

Kijk voor meer informatie over deze prijs op deze pagina.