Heel Nederland Leest Onder de paramariboom

heel nederland leest

De roman Onder de paramariboom van Johan Fretz uit 2018 is gekozen als het centrale boek van de 20e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest. Vanaf 1 november is het boek een maand lang in een speciale editie gratis te verkrijgen in de bibliotheek. Het doel is om heel Nederland te verbinden door een en hetzelfde boek te lezen. Onder de paramariboom is gekozen omdat het op 25 november 2025 precies 50 jaar geleden is dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland.

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘Met Heel Nederland Leest willen we nog meer mensen enthousiasmeren naar de bibliotheek te gaan, door één boek gratis uit te delen en samen te lezen. Dit jaar kiezen we bewust voor een verhaal dat raakt aan gedeeld verleden, identiteit en afkomst. Onder de paramariboom is een indringende, maar ook geestige en liefdevolle zoektocht naar roots en verbondenheid – thema’s die 50 jaar na de onafhankelijkheid van Suriname nog altijd resoneren. Dit prachtige en toegankelijke boek zal ongetwijfeld voor leesplezier zorgen, maar ook waardevolle gesprekken op gang brengen binnen families, tussen generaties en in de samenleving.’

Johan Fretz: ‘Het is een enorme eer dat juist in dit jaar bij Heel Nederland Leest is gekozen voor mijn roman Onder de paramariboom, een boek dat me al zoveel heeft gebracht en evenzeer geworteld is in Suriname als in Nederland!’

Johan Fretz (1985) is schrijver, podcast- en documentairemaker. Hij was een decennium lang columnist voor Het Parool. In 2012 debuteerde hij bij Lebowski Publishers met de roman Fretz 2025, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Met zijn tweede roman, Onder de paramariboom, won hij in 2019 de Boekhandelsprijs – de roman zal ook verfilmd worden. In 2020 schreef Fretz een van de drie korte verhalen van 3PAK, de geschenkbundel bij de Boekenweek voor Jongeren. Najaar 2022 verscheen Met vriendelijke groet: een verzameling van columns en essays, waarmee Fretz tien jaar schrijverschap vierde. Hij maakte in 2022 de documentaire ‘What’s Left: de puinhopen van links’ en is de drijvende kracht achter de podcast ‘Waanzinnig land’, die te beluisteren is op NPO Luister. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek, getiteld Onvrijheid.

Onder de paramariboom

Al van jongs af aan wordt Johannes Fretz gevraagd waar hij vandaan komt, waar hij écht vandaan komt. Maar pas wanneer hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo en hij samen met zijn moeder naar haar geboortegrond vliegt, vraagt hij zich dat zelf voor het eerst af. Suriname roept meer herkenning in hem op dan hij voor mogelijk had gehouden en het is tijd om de demonen van zijn familie voor eens en altijd te begraven. Een ontwapenend en ontroerend verhaal over een moeder, een zoon en een moederland.

50 jaar onafhankelijkheid Suriname

Vijftig jaar geleden, op 25 november 1975, werd Suriname onafhankelijk. Suriname was sinds 1667 een kolonie van Nederland. En vanaf 1954 een ‘land binnen het koninkrijksverband’. Op 21 november 1975 werd in Paramaribo op het Oranjeplein het standbeeld van koningin Wilhelmina verwijderd. Het Oranjeplein werd omgedoopt tot het Onafhankelijkheidsplein. Op 24 november werd voor het laatst de Nederlandse vlag gestreken. Om middernacht begon een groot feest. In gezelschap van Prinses Beatrix en Prins Claus vierde men de eerste dag van de onafhankelijke Republiek Suriname. Op 25 november werd gouverneur Johan Ferrier beëdigd als president, terwijl in Den Haag koningin Juliana het soevereiniteitsverdrag tekende in het bijzijn van vice-premier Dries van Agt.

Activiteiten bij onder andere Beeld & Geluid

Beeld & Geluid organiseert rond de feestdag op 25 november verschillende activiteiten over 50 jaar onafhankelijkheid in Suriname. Samen met het Nationaal Archief Suriname (NAS), Stichting Skrifi, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere partners wordt een tijdlijn gemaakt die de geschiedenis van Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975 zichtbaar maakt. Op de tijdlijn komen gedenkwaardige momenten te staan uit de periode vanaf 25 november 1975, de dag dat Suriname onafhankelijk werd, tot nu. Naast Beeld & Geluid werkt ook Museon-Omniversum aan een tentoonstelling met interviews, en wordt vanuit de NTR en andere omroepen uiteenlopende programmering gemaakt die rond 25 november zal worden uitgezonden.

Heel Nederland Leest

Heel Nederland Leest is een bibliotheekcampagne die zich richt op het samenbrengen van mensen door hetzelfde boek te lezen. Nancy Pearl werkte als bibliothecaris in Seattle en introduceerde daar in 1998 het concept ‘If All of Seattle Read the Same Book’, dat later werd omgedoopt tot ‘One Book, One City’. Haar idee was simpel, maar krachtig: als iedereen in een stad hetzelfde boek leest, kunnen mensen met elkaar in gesprek komen — over literatuur, maar ook over bredere maatschappelijke thema’s. Het leidde aantoonbaar tot sociale cohesie. De CPNB nam dit concept over in 2006 en paste het aan op de Nederlandse situatie.

Het boek dat dit jaar centraal staat tijdens Heel Nederland Leest is Onder de paramariboom van Johan Fretz. Dit boek is de hele maand november gratis op te halen in de Bibliotheek. Ook dit jaar komt er, om zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven mee te lezen, een speciale grootlettereditie én een editie in makkelijke taal van Onder de paramariboom.

Heel De Klas Leest

Onder de naam Heel De Klas Leest is Onder de paramariboom van Johan Fretz ook beschikbaar voor middelbare scholen (bovenbouw havo en vwo). Zij kunnen een lespakket bestellen met 32 boeken en een lesbrief. Voor vmbo 1 & 2 en basisschoolleerlingen van groep 7 & 8 is het boek Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak gekozen.

Materialen nu te bestellen in onze webshop

Ook de bestelperiode voor de kind-en-jeugdcampagnes is begonnen. Tot en met 30 mei kun je materialen bestellen voor de Kinderboekenweek, Heel De Klas Leest, De Nationale Voorleesdagen, de Kinderjury en Goed Verhaal (voorheen: Boekenweek van Jongeren)!

Bestel de materialen

NBD Biblion trotse sponsor van Heel Nederland Leest

Vanaf 2021 worden alle CPNB campagnes mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion: “NBD Biblion zet zich dagelijks in om bibliotheken zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. Ze zijn dan ook met veel plezier en trots sponsor van Stichting CPNB. Alle activiteiten rondom het partnership tussen NBD Biblion en CPNB zijn gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken. Sponsoring van de CPNB is een manier om de branche te stimuleren en bij te dragen aan het levendig houden van het Nederlandstalige boek. De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. Via Heel Nederland Leest, dé grootste bibliotheekcampagne van Nederland, kunnen wij onze toewijding aan het boeken- en bibliotheekvak benadrukken en onze toegevoegde waarde voor de bibliotheken laten zien door de bibliotheken te faciliteren met onze producten en diensten over Heel Nederland Leest en Heel Nederland Leest Junior.”