Metadata

Zo wordt metadata toegekend aan boeken

Met metadata kun je een boek makkelijk vinden in het systeem van de bibliotheek of mediatheek in je school. Metadata wordt toegekend op basis van de eigenschappen van een boek. Denk bijvoorbeeld aan de titel, de auteur, de uitgever, het jaar van uitgave, het aantal pagina’s, het genre en de taal waarin het boek is geschreven. De metadata van de boeken van NBD Biblion worden verwerkt volgens de RDA-methode: Resource, Description, Access. Dit zijn internationale richtlijnen volgens een vast format wat de samenwerking met andere bibliotheken, in en buiten Nederland, vergemakkelijkt.

Heb je vragen, of ben je het niet eens bent met de metadata die door ons zijn toegekend aan nieuw verschenen en pas herdrukte media? Stuur dan een mail naar: info@nbdbiblion.nl

Meer informatie over het toepassen van automatisch metadateren met betrekking tot onze aanschafinformatie, vind je hier.

Metadata

Metadata en etiketten

Alle non-fictie boeken die je in een bibliotheek ziet, hebben een rugetiket. Deze etiketten zijn gebaseerd op de metadata van een boek. Dat helpt bezoekers en leerlingen om snel te zien of een boek bij hen past. Er zijn drie types rugetiketten, namelijk PIM, SISO en de Trefwoordenthesaurus.

PIM

De etiketten van PIM (Presentatiesysteem Informatieve Media) geven het thema van non-fictie boeken weer met gekleurde pictogrammen en het onderwerp met duidelijke trefwoorden. Bijvoorbeeld een voetbal voor sport. En een pilaar voor geschiedenis. Zo vindt een bezoeker en leerling makkelijk de weg in je bibliotheek. PIM is flexibel. Je kunt zelf lokale wijzigingen aanbrengen met behulp van Mediaprint Online. De handleiding van PIM kan hierbij helpen. Bestel de PIM etiketten per mail: info@nbdbiblion.nl of log in op de Mediapint.Online portaal.

Blanco etiketten kunnen hier besteld worden:

Bestel de PIM-etiketten

 

MediaPrintOnline

Mediaprint Online

Mediaprint Online is een programma waarbij je zelf etiketten kunt printen. Je kunt hierin als basis de etiketten van PIM gebruiken en hier de trefwoorden van je eigen bibliotheek systeem aan toevoegen. Verder kun je in dit programma zelf je etiketten bestellen om te vervangen op je boeken of lege etiketvellen bestellen. Ook is het mogelijk om hier promotiestickers te bestellen, bijvoorbeeld rondom het thema de Kinderboekenweek.

Naar Mediaprint Online

SISO

De etiketten van SISO (Schema voor de Indeling van de Systematische catalogus in Openbare bibliotheken) geven het thema van non-fictie boeken weer met een code die gebaseerd zijn op de wetenschapsgebieden.

Bestel het overzichtsbord van SISO

Trefwoordenthesaurus

De etiketten van de Trefwoordenthesaurus zijn gebaseerd op trefwoorden die in de beschrijving van het boek worden genoemd. Deze trefwoorden staan op de boekhoek en komen met onze bestanden mee voor de bibliotheekcatalogus.

Meer informatie op Trefwoordenthesaurus.nl